Električni orgazam
Dom omladine Beograda
09. decembar 2011.

12. decembar 2011.

 
 
 
  Konačna promocija najnovije verzije  albuma To što vidiš to i jeste održana je u Velikoj Sali Doma Omladine.

Na sceni zavesa a ispred nje mikrofon. Sa razglasa se čula muzika džungle pa je u prvi mah izgledalo da sam pogrešio koncert. I dok smo razgovarali  sala se polako punila (ne i prepunila; što je bilo dobro jer je bilo jako vruće!), a onda je sa zakašnjenjem od pola sata  sve počelo.
Zavesa se podigla i iza nje su stajali Gile, Banana, Švaba, Ljuba i Pače. Direktno u glavu dobili smo "Bejbi ti nisi tu", a odmah zatim je sledila "Debela devojka" i "Mentalno retardirana osoba". Naravno opšte odobravanje i pevanje je  izazvalo izvođenje  pesme "Igra Rock’n’Roll cela Jugoslavija".
Posle ovakvog ubojitog kvarteta pesama Električni orgazam je počeo da svira i numere sa albuma To što vidiš to i jeste koji je definitivno više u soul i reggae fazonu.
Ljuba je otpevao "Ti to možeš", a posle "Ja ne postojim", "Da si tako jaka", dok je Gile izveo pesmu  "Više nisam tvoj“ sa svog solo albuma Evo sada vidiš da može iz 1989 godine.



Od stvari koje su mi privukle pažnju svakako je dobra uvežbanost benda, uporna mikrofonija na početku koncerta i iznenađujuća scenografija sa lusterima i lampama iz 80-tih (kakve je i vaš izveštač nekad imao).
Znojila se publika, znojili su se i muzičari izvodeći "Hajde bejbi da vidim sad", “Reci ko pre" i "Ja sam težak kao konj". Usledio je i novi singl "Bliži suncu", a onda prijatno iznenađenje, pesma "Leptir" sa drugog albuma grupe Lišće prekriva Lisabon, pa opet nove pesme, satirična "Mister Ministar" i "Gde god odem", presečene sa "Vreme je za akciju" i "Spojimo se sad".
Ljuba je bio veoma scenski angažovan jer je pored sviranja klavijatura maltene otpevao pola pesama i izazvao burne reakcije u publici.
Gile je zatim najavio Nikolu Čuturila Čuturu, koji je pomogao El Orgu u kompozicijama "Nemaš nikom ništa da daš", "Ja želim promene" i "Kako bubanj kaže". Čuturina bottleneck gitara je obogatila zvuk benda a sam Čutura je prokleto (dobro) izgledao kao Mick Taylor iz najboljih dana. Ko ne zna ko je Mick Taylor, da objasnim, reč je o čoveku koji je bio solo gitarista The Rolling Stones-a u periodu od 1969. do 1974., dakle u najkreativnijem periodu ove grupe.



Nakon ove raspojasane i "masne" svirke nastupila je pauza kada su pojedinci izašli da bi uhvatili prevoz (pošto se polako bližila ponoć), a oni istrajni koji su ostali, zasluženo su dobili bis sa dugoočekivanim pesmama koje su su tražili celo veče.
Dakle, ubojiti četverac bio je sastavljen od pesama "Konobar" (Ljuba), "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj" (obe pevao Gile) i "Nebo" (Ljuba).
Neverovatno je kako su te pesme iz najranijeg perioda Elektičnog orgazma zadržale svoju aktuelnost i u današnje vreme, pogotovo pesma "Nebo“ koja nepogrešivo opisuje naš trenutni život u Srbiji!
Prošla su dva sata, Ljuba je pozdravio publiku, a za njim i Gile želeći Srećnu novu godinu sa puno više rock’n’rolla.
Možemo se samo nadati da će tako i biti jer treba ostati pozitivan u ovim smutnim vremenima, a u tome nam mogu pomoći koncerti kao što je bio ovaj.


Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


Hladno pivo
Hala sportova Novi Beograd
02.12.11.




Svremenaši/Drugi način
Dom omladine Beograda
12.11.11.




Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.




Kanda Kodža i Nebojša
Dom omladine Beograda
04.11.11.




30. Skopje Jazz Festival
17.10. - 24.10.11.




Brian Ferry
Beogradska Arena
20.09.11.




BELEF 2011
Laibach
Letnja scena na Kalemegdanu
07.08.11.




BELEF 2011
Tav Falco Panther Burns
Ken Stringfellow

Letnja scena na Kalemegdanu
06.08.11.




Carlos Santana/Jimmy Cliff
Beogradska Arena
06.07.11.